„Запомнете имената на подпалвачите на войната срещу КТБ, както и на техните марионетки. Един ден, ако станем нормално общество, те ще се споменават редом до това на свещеник Кръстю Тотев Никифоров, известен повече като поп Кръстю. Такива са законите на историята, а тях, колкото и големи връзки да имаш и колкото й милиони да си откраднал, не можеш да заблудиш.

… Пример за продажността на ръководствата на въпросните институции, които по закон отговарят за вътрешната сигурност, е свирепата война срещу Корпоративна търговска банка. МВР, прокуратурата, следствието и ДАНС, без капка свян и притеснение се включиха в тази уникална по своя цинизъм и подлост атака на страната на кръга Пеевски – Доган. Към тях се присъедини и ръководството на Националната банка в лицето на нейния председател Иван Искров.

Стратегията на тази групировка по интереси бе да се внуши на обществото да говори за последствията, а не за причините. Така на преден план бяха изтласкани Цветан Василев и директорите на КТБ, а тези, които разпалиха войната, заеха позата на обвинители.

Ivan-Kutuzov_Pravosudie
Автор:  Иван Кутузов

Става дума за вдъхновителя на целия този маскарад Делян Пеевски, главният прокурор Сотир Цацаров, заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, председателят на СГП Христо Динев, прокурор Иван Гешев, шефът на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището Пепи Еврото, следовател Иван Иванов, ексвътрешният министър Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, шеф на Отдела за престъпления от висок обществен характер Борислав Александров, известен сред колегите си с прякора Боби Г.за и още неколцина „рицари“ на печалната родна действителност…

Доказателства за тяхната опасна и вредна роля в развихрилия се скандал са техните действия. Неаргументирани, неадекватни, демонстративни и арогантни, а на моменти и прекрачващи рамките на закона. Опасни за обществото и държавата – така могат да бъдат квалифицирани те в много моменти.“

От книгата „Войната срещу КТБ“

Cacarov
Главният прокурор Сотир Цацаров

Вижте още: Корпоративният грабеж и схемата на рейдърската атака срещу КТБ

Активните, показни и репресивни действия на Прокуратурата срещу КТБ започват в началото на юни 2014 г.  В понеделник, на 9 юни 2014 г. са получени призовки за четиримата изпълнителни директори на Корпоративна търговска банка АД да се явят в Прокуратурата след два дни. Датата и часа за явяването им съвпадат абсолютно точно с датата и часа на предварително обявеното за 11 юни 2014 г. общо събрание на акционерите на КТБ АД. Прокуратурата едва ли не знае, че по всяко време в банката трябва да присъстват минимум двама от четиримата изпълнителни директори и подобно призоваване би нарушило задълженията им.  Общото събрание на акционерите се провежда според обявяването му на 11 юни 2014 г., сряда.

БТВ съобщава, че по информация от прокуратурата членове на Управителният съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ)  са дали показания в полицията и разпитите са били във връзка със сигнала на “Протестна мрежа”

Задържани са Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев, обвинени в подготовка за убийство на Делян Пеевски.

На 12 юни 2014 г., четвъртък, е окончателно финализирана сделката за покупката на Креди Агрикол- България.  В изявление пред медиите (БНР – звуков файл) главния прокурор Сотир Цацаров обявява, че 12 служители на Корпоративна търговска банка, сред които цялото ръководство и някои от охранителите, са били разпитани в Столичното следствие по повод сигнала на „Протестна мрежа“ срещу банкера Цветан Василев, депутата Делян Пеевски и евродепутата Николай Бареков. Сигналът е внесен през февруари. „Работата по сигнала напредва“, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

На сайта на Прокуратурата официално публикуваната информация е само относно внесения година по рано от ГЕРБ доклад за австрийския лобист Петер Хохегер и Моника Станишева.

Всъщност са разпитвани не 12, а  6 души. Ръководството на банката разпространява официално две свои съобщения.  В първото се казва, че “Във връзка с медийни спекулации относно разпит на Управителния съвет на КТБ АД, подчертаваме, че в рамките на своята компетенция и задължението за съдействие по закон, представители от ръководството на КТБ АД са предоставили сведения по поставени въпроси от Прокуратурата като свидетели. Не сме запознати дали поставените на представителите на КТБ АД въпроси имат общо със сигнала на „Протестна мрежа“. КТБ АД винаги е работила прозрачно и при спазване на всички закони. По тази причина ще предостави цялата необходима информация и ще окаже пълно съдействие на разследващите органи.“

В същия ден в прессъобщение БНБ съобщават, че президентът на Република България Росен Плевнелиев присъствал на официалната церемония по встъпване в длъжност на нов член на Управителния съвет на Българската народна банка.

След продължаващия ожесточен медиен обстрел, най-вече от тежката артилерия на медиите на Пеевски, следващото официално изявление от КТБ АД e категорично, че „… Ръководството на КТБ АД не намира за нормално и обществено отговорно органите на досъдебното производство в лицето на Прокуратурата и Следствения отдел на Софийска градска прокуратура да отчитат ежечасно, публично и в детайли рутинната си работата си по една обичайна предварителна проверка. Отделно от това, в медийното отразяване на дейността на горните органи се съдържат множество изцяло неверни факти и обстоятелства. В тази връзка, до момента няма масови призовавания и разпити на служители и членове на УС на КТБ АД и броят на действително призованите лица като свидетели е значително по-малък от посочения в някои публикации. Важно е да се отбележи, че по отношение на нито един служител или мениджър на банката не са предприети каквито и да било процесуални мерки. Освен това, съдържанието на получените призовки не дава основание процесуалните действия на органите на досъдебното производство да се квалифицират като свързани с широко огласената от Прокуратурата предварителна проверка по сигнала на посочената по-горе организация на граждани.

При тези обстоятелства възниква обоснованото съмнение дали органите на досъдебното производство не се използват за участие в една абсурдна и противозаконна кампания за уронване на престижа и търговския имидж на една от най-големите и стабилни български банки…“

Тегленията от банката текат с главоломна скорост и в мащаб, който никоя банка и до момента не би могла да понесе. На следващия ден, петък, 13 юни 2014 г.,   Българското национално радио съобщава, че Цветан Василев се разследва за поръчителството на убийство на Пеевски и се извършват обиски в офиси на КТБ. Информацията отново е от Прокуратурата.

Българската телеграфна агенция съобщава, че „Екипи на полицията и прокуратурата проверяват офиси на Корпоративна търговска банка, съобщиха за БТA полицейски източници. Прокуратурата официално съобщава за сега, че текат процесуално следствени действия…“. Информацията наистина са я получили от Прокуратурата и отказват да махнат или опровергая публикацията си, въпреки настояване от страна на КТБ АД, че няма такива екипи в банката.

След като държавните медии – БНР и БТА (по-късно разбира се и БНТ отразяват), са включени от Прокуратурата в атаката, всички други медиите светкавично разпространяват скандалните новини, че Цветан Василев е поръчал убийството на Делян Пеевски и че прокуратурата обискира банката му. Тиражира се информацията, че агенти на ДАНС и полицаи обискират под надзора на прокуратурата офисите на Василев в сградата на КТБ на бул. „Цар Борис III“ в София.

Peevski_Krachunov

Медиите се позовават на неофициална информация от полицията и следствието и цитиране на информацията от БТА  за да истеризират до крайност обявените обиски и изземването на документи в централата на КТБ. По информация на БГНЕС в сградата има над 50 прокурори, следователи и полицаи, които участват в обиските. Твърди се, че агенти на ДАНС и полицаи обискират под надзора на прокуратурата офисите на Василев.  Най-атрактивни за медиите разбира се са кадрите със спецотрядите, стоварени пред сградата, в пълна бойна готовност и маски.  Ако не знаете да ви кажем, че наличието на специализирани отряди се разрешава от Министъра на вътрешните работи.

Вижте още: Цветлин Йовчев е пряко и лично в събарянето на КТБ

В много късния следобед, след като вече в цялата страна цари невиждана до сега паника и клоновете на банката са буквално обсадени от хора, Прокуратурата излиза с официално съобщение, което е просто за протокола, че нещо е казала.  Съобщението гласи, че „на 13.06.2014 г., в рамките на образувано досъдебно производство, са извършени множество действия по разследването, включително претърсване и изземване на документи в офиси на търговски дружества. Претърсванията са извършени в сградите и помещенията по официалните адреси на регистрация на тези дружества, след издадени предварително 19 разрешения от Софийски градски съд. До момента не са извършвани такива действия в сгради на банкови институции и офиси на медии.”

Същия ден Софийски градски съд разглежда обвинение за поръчано убийство на депутата от ДПС Делян Пеевскии и постановява, че няма абсолютно никакви доказателства за подготвяно убийство, нито, че тримата задържани са се познавали въобще помежду си или са познавали Цветан Василев. Съдът постановява тримата да бъдат освободени незабавно без никакви мерки за неотклонение. Тези хора все пак прекарват няколко дена зад решетките. За кефа на Прокуратурата и за още по-големия кеф на Делян Пеевски.

През следващи дни (събота и неделя) се  мултиплицира многократно невярната информацията, че обиските и проверките са във самата банката и, че поводът е поръчаното от Цветан Василев убийство на депутатът Делян Пеевски.  Медийния лайномет на Пеевски масирано започва да разпространява и информации, че Цветан Василев е източил банката и тя не може да се разплати със своите вложители, както и че се крие в чужбина. В неделя вече медиите „надграждат“ темелите на атаката и истерията  и с това, че от обвинението неофициално са обявили, че предстои разпит и на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Нито една институция не излиза с официално опровержение.

Понеделник, 16 юни 2014 г. от съвсем рано сутринта, хората и опашките пред клоновете на КТБ в цялата страна са факт, започва още по-масирано теглене на пари от КТБ.

Ръководството на банката изпраща писма до президент Росен Плевнелиев, до председателя на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателя Пламен Орешарски,  председателите на Асоциацията на банките в България и Комисията за финансов надзор.  Отделно писмо e изпратено и до  Иван Искров – гуверньор на БНБ, в което се сигнализира  за нарушаване на закона за кредитните институции и искане да бъдат наложени санкции, които са в правомощията на БНБ. Конкретно е поискано от БНБ да се намеси и да предприеме мерки за осигуряване на стабилността на банковата система.

Cacarov-12-5
Главният прокурор Сотир Цацаров в 12 без 5

От следващия ден, 17 юни 2014 г., вторник в Централното управление на КТБ АД се намира представител на Управление „Банков надзор“ – г-жа Нели Кордовска.

Асоциацията на банките в България изпраща официално изявление до медиите, че „това са публични опити за необосновано замесване на банкови институции в ситуации, несвързани с тяхната дейност и продиктувани от политически и икономически интереси и това е опасно не само за банките но и за цялата банкова система“. Въпреки, че и това изявлението е по-скоро протоколно и асоциацията с бездействието си в последствие подкрепя  по-скоро сриването на банката, то е тотално  заметено и заглушено, днес дори никой не си спомня, че го е имало*.

Въпреки синхронното плуване на БНБ и Прокуратурата в удара срещу банката,  почти 10 дена след първите публични атаки от страна на институциите срещу КТБ, БНБ излиза с прессъобщение до медиите, в което пише, че “по повод на публикации и предположения в медиите относно КТБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално.

БНБ подчертава, че запазването на стабилността на банковата система и безпроблемното й функциониране е в интерес на страната и на всеки български гражданин и призовава всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения.“

corporate_raid_ktb_bnb
УС на БНБ върви устремено към целта си.

Пу-пу да не им уруки, както казват бабите, замазването на очите от страна на Асоциацията и БНБ, че нещо са реагирали, дава възможност на рейдърите в атаката срещу банката да огледат хубаво как им върви плана, да се отчетата пред когото трябва и да получат благословия да продължат с още по-голяма наглост и сила. След двете изявления на банковите институции тегленията спират и много от клиентите анулират подадените заявки за теглене в брой.

Пълна заблуда е обаче, че нещата са овладени. Активирани са така наречените  „анонимки“, после ще има още, тази е първата. Веднага на следващия ден, сряда, 18 юни 2014 г., до всички медии е разпратено анонимно писмо от твърдящ, че е служител на БНБ дописник. Собщава се за прокурорското разследване срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Писмото е прочетено дословно първо по държавното и обществено Българско народно радио.

Атаката е в нова фаза и тегленията се възобновяват със значително по-голям интензитет. Само за един ден синхронът и координацията се виждат в уникално добре.

След медийната разгласяване на анонимката следва ход на Прокуратурата. Тя излизат с официално прессъобщение „във връзка с обществения интерес“ по воденото срещу 3-ма души досъдебно производство за опит за убийство.

Разбира се има се предвид опита за убийство на депутата Делян Пеевски, но това име не е споменато в съобщението. Прокуратурата съобщава, че „Апелативна прокуратура София писмено оттегля частния протест на СГП срещу определението на СГС от 14.06.2014 г., с което е оставено без уважение искането за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемите лица. По повод депозирания от наблюдаващия прокурор частен протест ръководството на прокуратурата възложи на прокурори от Апелативна прокуратура София и Върховна касационна прокуратура да проучат делото. Установи се, че доводите на СГП не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста, тъй като въз основа на събраните до момента доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени.“

Напомняме, че днес е април 2017 г., това което Ви разказваме е от юни 2014 г. Главният прокурор е същият – г-н Сотир Цацаров. Напомняме го, защото в същото съобщение следват две много интересни изречения, които са „По повод появили се спекулации за евентуална предубеденост и заинтересованост по въпросното дело, ръководството на прокуратурата изразява ясно своята позиция: Без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус в публичното пространство, подкрепяме безусловно и категорично действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

Прокуратурата на Република България изпълнява задълженията си по закон и всякакви внушения, че тя е фактор в политическия живот на  страната са недостойни и спекулативни.“

Ти да видиш!

Cacarov-12-10
Главният прокурор Сотир Цацаров в 12 без 10

Следват още два изстрела от упор.

БНБ потвърждава информацията за разследване срещу подуправителя си, обявена в анонимното писмо до медиите, като изрично подчертава, че „… от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация.

От този момент до завършване на проверката единственият, който може да коментира каквото и да е, свързано с нейния ход, е г-н Цветан Гунев и неговият адвокат.“

Прокуратурата „реагира“ с втората официална информация за деня (със звуков файл дори), с която също потвърждава анонимно разпространеното твърдение за образувано досъдебно производство срещу Цветан Гунев, подуправител на БНБ.

Комисията за финансов надзор предупреждава, че ще налага санкции за невярна и подвеждаща информация за банки и фирми, чиито акции се търгуват на борсата. До ден днешен няма нито една санкция.

Целият четвъртък, 19 юни 2014 г. минава под знака на още по-масирани тегления от КТБ. Вероятно всеки може да си представи в какъв неистов делириум и умопомрачително удоволствие са прекарали деня си всички участници в заговора за унищожаването на КТБ.  Просто са наблюдавали на живо от страниците и екраните на истеризиращите темата медии. Вероятно може да си представите и какво са преживели всички служители на банката и вложителите.

Тегленето на суми от вложителите не може да има друга последици освен влошаване на ликвидността на кредитната институция, което не е резултат от финансовото състояние на банката, а на външни фактори. При явните белези за настъпваща ликвидна криза за КТБ АД БНБ не предприема никакви действия.

Така започналото в резултат от действията на Прокуратурата теглене на финансови средства от КТБ АД се  подпомага от БНБ, която нито оказва ликвидна подкрепа на КТБ АД, нито служебно я поставя под специален надзор при облекчен режим, съответстващ на положението на КТБ АД, каквото право Централната банка има разписано в Закона за кредитните институции.

Един от теоретиците на либерализма, френския политически философ и публицист Клод Фредерик Бастиа казва, че когато Законът и Моралът си противоречат, гражданинът се изправя пред жестокия избор или да се откаже от представата си за Морал, или да престане да спазва Закона.  Организаторите на атаката срещу КТБ не е трябвало да правят избор, защото те са се отказали и от Закона, и от Морала.

Чест прави на г-н  Цацаров, че си призна „грешката“ за арестуваните за опит за убийство на Пеевски. Но тази „грешка“ си свърши работата, защото около нея беше създадена яростната кампания за криминализиране на Цветан Василев и се предизвика паника сред вложителите.

За финал на този материал ще  допълним последните няколко „подавания на топката“ от юни 2014 г.

На 20 юни 2014 г., петък,  КТБ поисква от БНБ и е поставена под специален надзор. Прессъобщението гласи: „След писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции. На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.

Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.

Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – ВТБ – бе заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ.“

БНБ свиква и пресконференция по темата, на която обяснява, че всичко е ок, а „пряката комуникация с основните държавни институции“ се вижда и в следващите действия, включително и днес. Особено по отношение на ВТБ и участието й в сделката за БТК.

В неделя, 22 юни 2014 г., БНБ съобщава, че Недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор. Същия ден, Оманският фонд отправя искане за среща с БНБ и намерения да подкрепи КТБ. В резултат на категоричния отказ в момента, както знаете Оманският фонд съди България.

На 25 юни 2014 г., сряда, от Прокуратурата съобщават, че  главният прокурор Сотир Цацаров заявява, че „Ръководители на КТБ не са разследвани…  Разпитвани са свидетели, работещи  във фирми, които са били претърсвани и откъдето е била изземвана документация, но тези свидетели не са на КТБ“

От своя страна БНБ излиза също със прессъобщение, в което се казва:  “Днес, 25.06.2014 г., започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, включително и на кредитния портфейл, и на инвестиционния портфейл. В КТБ АД проверката се извършва съвместно от „ДЕЛОЙТ ОДИТ“ ООД, „ЪРНСТ И ЯНГ“ ООД и „АФА“ ООД, а в „Креди Агрикол – България“ ЕАД – от „АФА“ ООД.  Проверката ще завърши в рамките на десет работни дни, както беше съобщено на 22.06.2014 г.“

Между 26 и 30 юни БНБ поема информирането на обществеността с редовни прессъобщения.

Знаете, че на 29 юни 2014 г. при президента се провежда консултативен съвет за национална сигурност, в който участват всички политически лидери и БНБ. Знаете много добре, че и предишната и сегашната администрация на президента категорично отказва да предоставят на обществото стенограмата от водените консултации, защото според тях тогава за КТБ изобщо не е ставало въпрос.

Вижте: Отговорът е в стенограмата на президента за КТБ

От 11 юли 2014 г. е една от най-незабравимите пресинформации на Прокуратурата. В нея се казват доста странни неща, например, че на 19 юни 2014 г. от банката са изтеглени  приблизително 205 милиона. Но най-култовото в това изявление е, че главната касиерка на банката е „извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица.“

Banket_KTB_coffin
Колажът е от в-к Банкер

Вижте още: Интерпол – чувство за невидима вездесъщност

Това е само малка част –  началото на активните действия във войната срещу КТБ. Следват арести, репресии, проверки, тормоз, манипулации, интервюта на прокурори по медиите на Пеевски, които разказват за хода на следствието и какво ли още не. Може би ще продължим този материал.

Попитали радио Ереван:

– Кой ограби КТБ?

Радиото отговорило:

– Търговска тайна!


* Както може да се види от документа, той е подписан от главния секретар на АББ, а не от председателя й. Председател тогава е г-н Левон Хампарцумян, който в последствие също се включва с изяви по медиите срещу КТБ. Интересен факт е, че само два месеца по-рано един от изпълнителните директори на КТБ е избран за член на управителния съвет на АББ.

Вижте продължението:

С #кой е пил кафе Искров преди атаката срещу КТБ

С #кой е пил кафе Борисов преди атаката срещу КТБ

Advertisements