За стенограмите КТБ се вдига голям шум. И ние участваме активно. Уж всички искат да са публични, а само президентът, сегашният и предишният, се дърпат. Кой и как може да пита и да иска подобни документи? Колко всъщност е трудно да се поиска и получи обществена информация? Уж всеки гражданин има право, но дали може е въпросът.

Не става въпрос само за #стенограмитеКТБ. Става въпрос и за 335 919 605 евро и за административната и съдебната реформа в България. Съдебната реформа няма да я коментираме, но това за което се борим е информация за истината.

„Достъп до обществена информация“, как звучи само. „Надделяващ обществен интерес“, „разкриване на корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността“. Заради тези мотиви се иска информация от институциите, а те само се злепоставят с отказите си. Какво е доверието в президентската институция след 45 отказа за достъп до информацията за КТБ и почти месец неизпълнение на съдебно решение?

На 1 юни 2017 г., си помислихме, че поне достъпът до обществена информация няма да е мираж, какъвто е съдебната реформа. Защо точно на тази дата ли? Тогава трябваше да заработи ефективно платформата на Държавната агенция „Електронно управление“. Поне така пише в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ, чл. 15в)*. Освен ако не е печатна грешка.

Не сте чували за тази държавна агенция ли? Това е префасонираната от правителството на Борисов 2 администрация на Министерски съвет, която трябва да създава и поддържа така наречената „платформа“ за достъп до обществена информация.  Нещо повече, платформата трябва да осигурява възможност за подаване на заявления за достъп до обществена информация на всички граждани. Всички държавни органи, техните териториални звена и органите на местното самоуправление са задължени да публикува на платформата подадените чрез нея заявления, решенията по тях и предоставената обществена информация. Подаването на заявление по ЗДОИ трябва да е постижимо, лесно, безпрепятствено и гарантирано право на всеки човек в държавата ни. Такава вероятно е идеята, която изисква и финансов ресурс.

Единствената възможност да поискате информация, обаче, е чрез бланката която днес може да намерите на сайта на агенцията. Тя е адресирана до самата Държавна агенция „Електронно управление“. Още по фрапиращо е, че решенията за предоставяне или за отказ от предоставяне на достъп до информация се вземат от експерта по връзки с обществеността. За какво разкриване на корупция и злоупотреба с власт си говорим? Ако днес решите  да поискате от президента стенограмите за КТБ, чрез тази уникална „възможност“, която ви предоставя Държавната агенция „Електронно управление“, решението ще го вземе експерта за връзки с обществеността.  Не е шега, може да се убедите сами ТУК.

Agenciq_ElUpravlenieИ това не е всичко. Бланката на заявлението в сайта на Държавната агенция „Електронно управление“ нарушава самия Закон за достъп до обществена информация, като иска да запишете вашето ЕГН или БУЛСТАТ в заявлението. Всичко, което заявлението за предоставяне на достъп до обществена информация трябва да съдържа са: трите имена; описание на исканата информация;  предпочитаната форма за предоставяне на достъп до исканата информация; адреса за кореспонденция със заявителя. Нищо повече.

Търсейки информация, как са се случили тези недоразумения попаднахме на „Отчет на кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова За електронното и прозрачно управление и административната реформа за периода 2014-2016“.  От тук научих, че въпросната държавна дирекция е създадена по Оперативна програма „Добро управление“. А тази програма е с общ бюджет 335 919 605 евро. „Това е основният инструмент на Република България за реализиране на административната и съдебната реформа, включително въвеждането на електронното управление“, пише в информацията за програмата. Това е общата сума. Колко са средствата вложени в новата държавна администрация не знаем. Колко ли струва само този сайт за отчета на бившия вицепремиер Румяна Бъчварова?  Колко такива „отчета“ могат да се открият? Вероятно, нито гражданин, нито медия ще попита. Да сте чули някога например БНТ да са поискали достъп до обществена информация.

От информацията се вижда, че в изпълнение на целите на оперативната програмата са направени редица промени в Закона за достъп до обществена информация. Днес трябваше едни огромни масиви с информация за дейността, финансирането и отчитането му да бъде публични на сайтовете на всички институции от държавната администрация. Възможно е някои от тях да са публикували някаква информация. Ако от тук нататък поискате, от която и да е администрация обществена информация, нищо чудно да ви препратят към Държавна агенция „Електронно управление“, а тя към експерта си за връзки с обществеността. Държавническата логика сигурно е, че като граждани вие сте обществеността. И това с надделяващия обществен интерес го забравете завинаги.

Бойко Борисов 3 най-малкото щеше да се похвали при отбелязването на 10 годишнината ни в Европейския съюз ако  „платформата“  на Електронното управление беше това, което трябва. Но той не го направи. Важното е да сме здрави и да имаме магистрали до морето.

Информацията, особено тази къде отиват едни средства за „Добро управление“, къде са стенограмите КТБ и защо държавните институции участваха в рейдърската атака срещу банката вероятно ще разкрие схемите на корупция и злоупотреба с власт.

Невежеството  е сила.

–-

Advertisements