Интервюто на семейство Василеви пред Люба Кулезиц за BiT е в три части:

І част: За личната вендета на прокуратурата срещу тях и как за всичко ще плати българският данъкоплатец

vasvasca

ІІ част: За срещите с Моника и Сергей Станишеви, пазаруването на медии и тайните пратеници на ГЕРБ. И още: Кой натисна Пеевски да тръгне срещу КТБ

ІІІ част: За това кой и кога запали фитила „Магнитски“. И още: Бурето с барут „Дунарит“

В  първата част от интервюто на Люба Кулезич с банкера Цветан Василев и съпругата му Антоанета. Те коментират последните атаки срещу семейството им от страна на прокуратурата, как ще противодействат чрез закона „Магнитски“ и какво ще направят, за да докажат невинността си.

„И аз не искам да бъда сравняван със Сергей Магнитски, нито да бъда на неговото място, защото не бих могъл да продължа своята борба. Второ Магнитски е адвокат, а аз съм предприемач. Аз съм банкер и по-скоро бих могъл да бъда в ролята на Бил Браудър, а не на Магнитски. Но Магнитски даде името на закона, който да даде възможност на американското правителство да санкционира корумпирани личности, които нарушават човешките права с цел лични облаги, атаката срещу КТБ е точно такава – рейдърска атака с цел инкриминиране на действията на определени лица„, каза Василев.

„Това прилича на един театър на абсурда, с лошо скалъпен сценарии и с лоши актьори. Аз питам президента, отговаря ми главния прокурор. В обръщението му към нас през медиите Сотир Цацаров казва „Няма лична вендета в Наказателния кодекс . Българската прокуратура работи по българските закони, според които виновните биват обвиняеми и това е целта на наказателния процес“. Аз питам кой доказа, че сме виновни, как така ние сме лишени от основните права като граждани на Република България“, категорична беше съпругата на Цветан Василев.

Антоанета Василева е категорична, че обвиненията срещу дъщеря им Радосвета са лична вендета.

„Как да не е лична вендета?!? На 21 и 22 ноември 2016 година се излъчва интервюто на Сашо Диков с Цветан, на 2 декември на мен ми се повдига обвинение. На 11 август тази година се внасят документите в Държавния департамент на САЩ по закона „Магнитски“, на 14 август се повдига обвинение на дъщеря ми Радосвета. Това случайно ли е? Очевидно и издаването на червената бюлетина за издирване от Интерпол е издадена преди повдигането на обвинението. Ние ще задълбаем по този въпрос“, допълни Антоантета Василева.

Василев заявява, че е бил рекетиран от 2009 година насам и е подал сигнал срещу Делян Пеевски, но той не е бил разгледан надлежно. Подробности по тази тема, за документите на семейство Василеви, които доказват, че имотът им Швейцария не е закупен с „изпрани пари“ и как българският данъкоплатец ще бъде ощетен от решенията на прокуратурата, вижте във І част на видеото в началото или ТУК.

Във втората част от интервю на Люба Кулезич двамата категорично потвърждават  сигнала на гражданско движение „Боец“, че са се срещали с бившия премиер Сергей Станишев и той е бил предупреден за случващото се с КТБ, но въпреки това, не е предупредил съответните органи и институции за готвения погром на банката.

„Разбира се, че съм се срещал със Сергей Станишев – виждали сме се със съпругата му Моника Станишева в техния дом в Симеоново поне два пъти в началото на юни 2014 г. Гриша Ганчев също беше на тези разговори като свидетел“, заявява Цветан Василев.

„Да, вярно е, че Моника Станишева ни е посещавала във Виена. Това се случи във фоайето на един хотел – там има записи на камери и може да се докаже. Тя обаче имаше други идеи – да отворим кошницата и да пазаруваме медии в този момент“, обяснява Антоанета Василева.

„Моника Станишева ми каза „атаката срещу тебе е брутална“, спомня си още собственикът на КТБ.

„Факт е, че Сергей Станишев не си изпълни задачите на председател на партия мандатоносител. Премиерът Орешарски също не направи нищо, нито финансовият министър по онова време Петър Чобанов, макар че на лични срещи ги уведомих за случващото се. Да не говорим за Борисов. През лятото на 2014 г. той каза, че виновни за погрома на КТБ са Орешарски, Чобанов и Иван Искров. Да видяхте някакви действия срещу тях, след като той стана премиер и на практика управлява и досега“, пита риторично Василев.

„Нямам съмнения, че и президента Росен Плевневнелиев е бил наясно с готвения удар срещу банката. В един от разговорите ми с Пеевски, той ми каза, че именнно Плевнелиев го натиска чрез Лютви Местан да тръгне срещу мен и КТБ“, обяснява още банкерът.

„Фактор от ГЕРБ не ни е посещавал, но са пращани послания, както и от Борисов, така и от прокуратурата. На тях много им се искаше да заминем за някъде, за да избягаме от правосъдието. Пратиха послание, че за да не бъдат обвинени съпругата и дъщеря ми, искат 1 милион евро“, допълва Василев. ІІ-ра част на интервюто може да видите и ТУК.

„В края на 2016 г фирмата JWI ни потърси чрез наш общ познат. Тази фирма е международен консултант в областта на бизнеса и политиката и се занимава с финансово разузнаване, държавна сигурност, антитероризъм и други дейности, така че дълго време е следила развитието на нашия казус“, обяснява Антоанета Василева последната част от интервю на Люба Кулезич.  ІІІ -та част ТУК.

„Първата и решителна крачка е направена. Губернаторът Ричардсън не би сложил името си под апликация, в която номинира за извършител на престъплението главния прокурор на страна членка на ЕС – Сотир Цацаров“, категоричен е Цветан Василев.

„Дунарит“ винаги е бил цел на тандема Пеевски – Борисов. Той винаги е бил една от хапките. Очевидно, сега бяха решили, че той им се полага, както и всички активи от КТБ“, заявява Цветан Василев относно казуса със завод „Дунарит“. „Този случай е класически ченгесарски подход „аз ти правя проблеми и после ще ти ги решавам“, допълва собственикът на КТБ

„В дружеството има над 65 млн. лв кеш, запазени само за изплащане на задълженията на „Дунарит“ към момента, когато банката затваря“, обяснява Цветан Василев. По думите на съпругата му Антоанета, премиерът Борисов и министърът на икономиката Караниколов са планирали да се явят като спасители на завода.

Други интервюта на Цветан Василев, директорите на КТБ и адвокатите им може да видите в категория  ИНТЕРВЮ.

 
Advertisements